PRICHOD ANTIKRISTA



Nostradamus predpovedal, prvé roky nového tisícročia budú poznamenane mŕtvolami roztatymy po celej zemeguli v dôsledku bakteriologickej, alebo atómovej vojny. Ako ale interpretovať zvyšok verše? V neskrátenej podobe znie: 

Antikrist veľmi skoro zničí Trojici, dvadsaťsedem rokov potrvá jeho vojna, Kacíri sú mŕtvi, zajatí, v exile, Červené krúpy, voda, krv a mŕtvoly pokryjú Zem.

Totožnosť "Trojica", o nej sa píše, bude zničená Antikristom, je všetkým vykladačom Siécles záhadou. Snáď sú to tri veľmoci, alebo tri veľké vodcovské osobnosti našej Zeme, či uţ duchovnú alebo svetské. Ale nech je "Trojicou" ktokoľvek, kto sú kacíri spomenutí v treťom verši a čo znamená slovo "Antikrist" v prvom riadku? Najlepšie bude, keď sa najprv pokúsime nájsť odpoveď na druhú otázku. Podľa tradičnej kresťanskej vierouky je antikrist predurčené vystupovať ako falošný Vykupiteľ: slúži veľkým pekelným kníţatum, uvrhne Zem v chaos a väčšinu ľudí zvedie na duchovné scestie vedúce k ich záhube. Táto viera má však veľmi dlhú tradíciu, ale ešte dnes ju mnohí berú Vážnou a snáď by sme mali pripomenúť, že v nie príliš vzdialenej minulosti dokonca aj tak vzdelaný muž ako kardinál Manning (1808 aţ 1892) predniesol rad prednášok o Antikrista. Vyjadril v nich svoje presvedčenie, že niektoré naozaj pozoruhodné udalosti, ku ktorým došlo zároveň so vznikom moderného spiritualizmu, by mohli byť odkazom na blížiaci sa pekelný advent, zrodenie Antikrista. Či už bola kardinálova domnienka pravdivá alebo nie, je isté, že Nostradamus bol stúpencom teologických pojmov, ktoré boli v podstate rovnaké. Zásadne dôležité je, že úvahy o objavení Kristovho protipólu "Syna skazy" boli súčasťou Nostradamových predstáv o svete rovnako, ako tomu bolo u každého vzdelaného kresťana onej doby. Preto musíme predpokladať, že Nostradamus, keď bol schopný nad hladnut do budúcnosti, vykladal svoje vízie negatívnych osôb a udalostí pojmy, ktoré dôverne poznal. Teda príchodom Antikrista, zjavením zázraky konajúceho falošného Vykupiteľa, tiež boli služobnici zla a pekelné Knôt. Inými slovami: rovnako ako sa pokúšal vysvetliť bojovanie 20. storočia pomocou prirovnanie ku známym zbraniam a vojenskej technike, pokúšal by sa Nostradamus vysvetliť morálny stanoviská až nich vyplývajúce rokovaní, väčšina z nás považovala za neľudské, obludný ak večnému princípu zla prislúchajúce, pomocou pojmov z eschatológia 16. storočia, teda z náboženských dogiem a učenie o konci sveta. Nostradamus toto zrejme predpovedal na dobu krátko po roku 2000.



 ..